Ontdek hoe je jouw tuin kunt beveiligen met deze waardevolle tips

Welke stappen heb jij al gezet om de tuin bij je woning te beveiligen? Een slotenmaker in Utrecht waarschuwt dat de inbraakbeveiliging van tuinen vaak tekortschiet. Huishoudens maken het inbrekers onnodig makkelijk om de tuin en daarmee mogelijk hun woning binnen te dringen. Een goed voorbeeld: veel schuttingdeuren worden momenteel beveiligd met een simpele schuif. Zo’n schuif kan vanaf de buitenzijde van de schutting geopend worden, door een hand tussen de planken van een schuttingdeur te steken. Praktisch wanneer de kinderen een avond van huis zijn, maar tegelijkertijd bijzonder riskant. Wanneer inbrekers de schuif opmerken, weten zij de deur vaak in no-time te openen. 

Dit artikel zet een aantal praktische tips voor je op een rijtje, die helpen de kans op een inbraak in de tuin te verkleinen. Om direct een goed voorbeeld te geven van een verbetering van de inbraakbeveiliging in de tuin: zorg voor verlichting in de avonduren. 

Tip 1: kies voor goede sloten op de schutting- en schuurdeur 

Een goede beveiliging van de tuin begint bij de keuze voor een stevig slot op de schuur- en schuttingdeur. Een schuurdeur wordt vaak van een simpel cilinderslot voorzien, welke middels een slothaak gesloten kan worden. Zo’n cilinderslot verschilt van de sloten die op de deuren in huis gebruikt worden in het feit, dat de sloten op deuren vaak minimaal drie verbindingspunten hebben met een kozijn. 

Voor het beveiligen van een schuttingdeur kan een oplegslot de beste keuze zijn. Een oplegslot is relatief makkelijk zelf te monteren; online vind je verschillende video’s en stappenplannen waarin dit wordt uitgelegd. 

Tip 2: zet je elektrische fiets in een schuurtje 

Zeker in de zomermaanden kan het verleidelijk zijn om je fiets in de avond buiten te laten staan. Een goedkope barrel zal niet snel tot doelwit worden genomen door inbrekers. Bij een dure elektrische fiets, modellen die steeds meer huishoudens aanschaffen, ligt dit anders. Een inbreker kan op de schutting klimmen om in de tuin te kijken. Door de elektrische fiets hier te stallen in de nacht, zal een inbreker al snel proberen het slot op de schuttingdeur te forceren. Door dure fietsen in de schuur te parkeren voorkom je dit. 

Overigens is het gebruik van een hoge schutting om de tuin af te schermen heel verstandig. Vergelijk het met het feit dat je geen waardevolle bezittingen voor het raam van je woning moet leggen.